Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@19:17:26 GMT

ماجرای غرق شدن مهاجران افغان در مرز ایران چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۲۴۶۷۸

ماجرای غرق شدن مهاجران افغان در مرز ایران چیست؟

رسانه‌های محلی افغانستان در نیمه‌های اردیبهشت ماه مدعی شدند که تعدادی از مهاجران غیرقانونی افغان درصدد ورود به خاک جمهوری اسلامی بودند و توسط مرزبانان ایرانی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و آن‌ها را وادار به عبور از رودخانه هری رود کرده‌اند.

به گزارش ایمنا، بر اساس گزارشات رسانه‌ها، شماری از مهاجران افغان در این رودخانه غرق شده و شماری دیگر نجات می‌یابند و از سرنوشت افراد دیگر خبری در دست نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران و مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در واکنش به این اتفاقات، ادعاها مبنی بر بازداشت و شکنجه مهاجران غیرقانونی افغان در مرز ایران و افغانستان از سوی مرزبانان ایرانی را به شدت تکذیب و اعلام کرد: "چنین موضوعی در مرزهای مشترک ایران و افغانستان رخ نداده و صحت ندارد. "

اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز در اولین واکنش خود با اعلام اینکه گزارش‌هایی درباره غرق شدن شماری از شهروندان خود در مرز ایران دریافت کرده است، از تشکیل یک هیئت حقیقت‌یاب ده نفره به ریاست محمد حمید طهماسبی، سرپرست فرماندهی نیروهای مسلح افغانستان برای بررسی این حادثه خبر داد.

اما در این میان، برخی از رسانه‌های معاند و مقامات آمریکایی این فرصت را غنیمت شمارده و به کمرنگ کردن روابط ایران و افغانستان پرداختند. از همین رو آلیس ولز، معاون وزارت خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی در توییتی مدعی شد که "رفتار بی‌رحمانه ایران و سو رفتار با مهاجران افغان وحشتناک است، آمریکا از انجام تحقیق در این باره حمایت می‌کند و کسانی که در سو رفتار مقصر شناخته شوند، باید پاسخگو باشند. "

مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا نیز مدعی شد که "از دیدن گزارش‌های هفته گذشته درباره آزار شکنجه و غرق کردن شهروندان افغانستان به وسیله مأموران مرزی ایران شوکه شدم، مهاجرانی که برای یافتن غذا و کار از مرز گذشته بودند. "

نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان هم خواستار تحقیقات همه‌جانبه و شفافیت کامل در این تحقیقات شد.

نهایتاً محسن بهاروند، معاون وزیر امور خارجه در امور حقوقی و بین‌المللی در رأس هیئتی بلند پایه از ایران با محمد حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان دیدار و گفت‌وگو کردند.

حنیف اتمر در دیدار با بهاروند مراحل مختلف تحقیقات هیئت افغانستانی در مورد حادثه غرق شدن شهروندان افغان و مدارک به دست آمده را مطرح کرد و خواهان توجه بیشتر دولت ایران به تحقیقات مشترک شد.

اتمر در این باره گفت که "هدف از این تحقیقات دریافت حقایق، رسیدگی قانونی به عاملان آن و اتخاذ تدابیر لازم است تا در آینده از وقوع چنین حوادث ناگواری که ممکن بر روابط دو کشور دوست و همسایه تأثیرگذار باشد، جلوگیری به عمل آید. "

محسن بهاروند نیز در این دیدار با ابراز تأسف در مورد وقوع این حادثه، آن را محکوم کرد. وی با اشاره به روابط برادرانه و حسنه دو ملت و دولت افزود که "این عمل به هیچ وجه برای مردم و دولت ایران قابل قبول نبوده و دولت متعهد است تا این حادثه را به طور مشترک با هیئت افغانستان تا تأمین عدالت بررسی و تعقیب کند. مدارکی که هیئت تحقیق از جانب افغانستان یافته‌، تسلیم وی شده و از مجاری مرتبط دولت خویش نیز تحقیق خواهد شد و نتایج آن به اطلاع طرف افغانستانی خواهد رسید. "

حال باید دید که سرانجام این اتفاق چه خواهد شد؟ غرق شدن شهروندان افغان در مرز مشترک، چه تأثیری بر روابط ایران و افغانستان خواهد گذاشت؟ آیا تشکیل هیئت تحقیق و تفحص از میان دو کشور باعث کشف واقعیت‌های این رویداد و رفع اختلافات خواهد شد؟

افغانستان برای تأمین امنیت مرزهای خود با ایران هیچ هزینه‌ای نمی‌کند

پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل افغانستان در این باره معتقد است که اخبار ضد و نقیضی پیرامون کشته شدن برخی شهروندان افغان در مرز مشترک ایران و افغانستان منتشر شده که قضاوت‌ها را سخت کرده است.

به گفته وی افغان‌ها مدعی هستند که مهاجرانشان توسط مرزبانان ایران دستگیر شده و به اجبار از رودخانه عبور هری رود عبور کرده‌اند که منجر به غرق شدن تعدادی از آنها شده است، اما ایران انجام این عمل توسط مرزبانان را تکذیب کرد، از همین رو هیئت مشترکی برای تحقیق و تفحص در مورد این موضوع تشکیل شد که به نتیجه مطلوبی نرسید. در این بین برخی مدعی شدند اتفاقات رخ داده در مرز مشترک ایران و افغانستان، توطئه ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی است.

این کارشناس مسائل افغانستان عقیده دارد که ایران و افغانستان حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند که این مرز از ترکمنستان شروع شده و تا مرز میلک ادامه می‌یابد.

ملازهی می‌گوید که این مرزها به شدت آسیب پذیر است، زیرا افغانستان برای تأمین امنیت مرزهای خود با ایران هیچ هزینه‌ای نمی‌کند. در حال حاضر فقر مطلق افغانستان را فراگرفته و از همین رو جوانان افغان برای کار مجبور به خروج از این کشور هستند. به دلیل شیوع بیماری کرونا، شرایط کنسولگری ایران برای پذیرش مهاجران افغان سخت‌تر شده و به همین دلیل سیل عظیمی از مهاجران به صورت غیر قانونی قصد ورود به ایران را دارند. به هیچ عنوان امکان مسدود سازی مرزهای میان ایران و افغانستان وجود نداشته و تنها راه حل برای جلوگیری از اتفاقات مشابه، کنترل دو کشور بر مرزهای مشترک است.

وی تصریح می‌کند: متأسفانه ایران در ابتدای این اتفاق، بنا را بر تکذیب گذاشت اما افغانستان بر وجود آن تاکید کرد. این اختلاف نظر میان دو کشور باعث سو استفاده رسانه‌های خارجی زبان شد. آنها در افکار عمومی ایران این موضوع را القا کردند که جمهوری اسلامی مقصر این اتفاق است. بهتر است هیئت مشترک ایران و افغانستان صادقانه به تحقیق و تفحص در این باره بپردازند.

روابط میان ایران و افغانستان همیشه با چالش رو به رو بوده است

نوذر شفیعی، کارشناس مسائل افغانستان نیز عقیده دارد که اختلافات میان دو کشور ایران و افغانستان بسیار زیاد است، اما اتفاق اخیر جز الگو رفتاری ایران نیست.

به گفته وی این اتفاق را می‌تواند توطئه‌ای از سوی آمریکا تلقی کرد. چنین اتفاقاتی در روابط میان کشورهای هم مرز طبیعی بوده و تنها باید از رخ داد مجدد آن جلوگیری کرد. تمرکز بیش از حد بر این موضوع می‌تواند پیامدهای منفی برای هردو کشور داشته باشد.

این کارشناس امور افغانستان می‌گوید که سفر تیم تحقیق و تفحص ایرانی به افغانستان برای پیگیری دقیق این موضوع، حرکتی ارزشمند بود؛ زیرا مبهم رها کردن این اتفاق باعث فعال شدن رسانه‌های شایعه ساز می‌شود. این اتفاق باید به طور دقیق توسط دو کشور بررسی شود.

به عقیده شفیعی ایران و افغانستان بر اساس جبر جغرافیایی خود ناچارند با چنین حوادثی رو به رو شوند.

به گفته وی بسیاری از افغان‌ها با ورود به ایران به رفاه رسیدند و بسیاری از ایرانی‌ها با ورود مهاجران افغان به به کشور با مشکلات زیادی رو به رو شدند؛ بنابراین رابطه میان ایران و افغانستان همیشه با چالش‌های زیادی رو به رو بوده است.

کد خبر 426351

منبع: ایمنا

کلیدواژه: افغانستان اتباع افغانستانی مرزبانان مرز افغانستان ايران و افغانستان پناهندگان افغانستان مهاجران افغان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مشترک ایران و افغانستان شهروندان افغان مهاجران افغان تحقیق و تفحص افغان در مرز مرز مشترک رسانه ها رو به رو غرق شدن دو کشور مدعی شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۴۶۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاکستان: دیکته خارجی را درباره پروژه مشترک گازی با ایران نمی‌پذیریم

معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان با ابراز امیدواری از پیامدهای مثبت سفر اخیر رئیس جمهور ایران به پاکستان تاکید کرد: اسلام‌آباد درباره پیشبرد پروژه مشترک گازی با تهران هیچ گونه فشار یا دیکته خارجی را نمی‌پذیرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سناتور محمد اسحاق دار در جریان کنفرانس خبری خود در اسلام‌آباد در پاسخ به پرسشی درخصوص راهبرد این کشور برای غلبه بر بحران انرژی و سرنوشت خط لوله گاز ایران گفت: پاکستان متعهد به تامین نیازهای کشور براساس منافع ملی است‌.‌

وی تاکید کرد: هرگونه تصمیم درباره پیشبرد پروژه مشترک گازی با ایران مطابق با تصمیم دولت پاکستان خواهد بود زیرا ما یک کشور آزاد و مستقل هستیم و تحت تاثیر ملاحظات خارجی قرار نخواهیم گرفت‌.

معاون نخست وزیر پاکستان با ابراز خرسندی از پیامدهای مثبت سفر اخیر آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به پاکستان و رویکرد صادقانه ۲ کشور در دیدارها و رایزنی‌های متقابل برای تحکیم روابط فی‌مابین، اظهار داشت: پروژه خط لوله گاز سابقه قدیمی و پیچیده‌ای دارد لذا پاکستان هرگونه تصمیم را مطابق با منافع ملی خود اتخاذ می‌کند و هرگز دیکته خارجی را قبول نخواهد کرد.

وی همچنین درباره روابط پاکستان با عربستان و افغانستان نیز گفت که بنابر دعوت نخست وزیر پاکستان، ولیعهد عربستان ماه جاری (میلادی) سفر رسمی به اسلام‌آباد خواهد داشت. اسلام‌آباد همچنین خواهان روابط متعادل و سازنده با افغانستان است اما متاسفانه پدیده تروریسم یک مساله جدی در روابط با این کشور است و کابل باید به این نگرانی‌ها بپردازد.

پیش از این وزیر دفاع پاکستان، سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد را بسیار حائز اهمیت و موفقیت آمیز خوانده و تاکید کرده بود: ما به یافتن راهی برای پیشبرد پروژه مشترک گازی با تهران خوشبین هستیم.

خواجه محمد آصف با اشاره تلویحی به آمریکا که اخیراً نسبت به تقویت همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد ابراز نگرانی کرده است، افزود: ما اهمیتی به مخالفت‌های خارجی نمی دهیم، لذا اگر کسی در پی سفر آیت‌الله رئیسی دچار دردی شده، ما دوایی برای درد آنان نداریم.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی در اولین سفر خارجی خود در سال جدید، روز دوشنبه سوم اردیبهشت وارد اسلام‌آباد شد. رئیس جمهور ایران همچنین از شهرهای لاهور و کراچی نیز بازدید کرد.

کد خبر 751551

دیگر خبرها

  • روان‌سازی در مرزها منجر به افزایش صادرات به افغانستان خواهد شد
  • پاکستان: دیکته خارجی را درباره پروژه مشترک گازی با ایران نمی‌پذیریم
  • (ویدئو) زن افغان فعال حقوق بشر زلمی خلیلزاد را غافلگیر کرد
  • ماجرای صعود به جام جهانی با آهنگ صادق بوقی!
  • نخستین کارخانه مشترک میان مصر و آلستوم فرانسه
  • برنامه همکاری طالبان و ترکیه
  • ۲۳ سند آماده مذاکره با عراق در کمیسیون مشترک دو کشور
  • پخت یک غذا با بادمجان و سبزیجات توسط زوج مسن غارنشین افغان (فیلم)
  • چرا اظهارات بایدن برای هند و ژاپن غافلگیرکننده بود
  • ۲۳ سند، آماده مذاکره با عراق در کمیسیون مشترک دو کشور است